№8

Dragi čitatelju,


nalaziš se pred simbolički značajnim četvrtim brojem nove serije Fragmenata. Naime, inicijalnu je seriju od ukupno 4 broja, 2003. godine pokrenula tadašnja generacija studenata arheologije. Njezinim se odlaskom časopis gasi, a tek desetak godina kasnije počinju nastajati novi brojevi časopisa. S ovogodišnjim brojem možemo reći da odlazi još jedna generacija studenata koja je obnovila časopis. Na ovome je putu bilo vidljivo da se interes za pisanjem i bavljenjem arheologijom, pored svakodnevnih studentskih obaveza, povećava, što je i bila osnovna ideja časopisa. Zato smo sigurni da s novom generacijom dolazi pregršt novih ideja, istraživačkih planova, izvještaja studentskih projekata, i nadasve, puno arheologije.


Teško je ne osvrnuti se na cijelu proteklu 2020. godinu, koja je bila prepuna uspona i padova te izazova za svakoga čovjeka na kugli zemaljskoj. Pandemija uzrokovana novim koronavirusom okrenula je svijet naglavačke. Brojni potresi koji su zadesili našu zemlju odnijeli su domove, a nekima i živote, no također su prizvali i zajedništvo, slogu te empatiju jednih prema drugima. Nastale nedaće ipak su uzrokovale nemir i otežale ili onemogućile rad institucija, obrazovnih ustanova, brojnih obrta, djelatnosti, ali i svakodnevnoga života. Zbog toga zahvaljujemo studentima koji su i u ovim teškim vremenima marljivo pisali i slali svoje radove, kao i lektorima te profesorima na vrijednim ispravcima, recenzijama i savjetima. Hvala i Filozofskom fakultetu i Studentskom zboru Sveučilištu u Zagrebu, koji i dalje podupiru naš rad te su omogućili tiskanje i ovoga, osmoga broja časopisa.


Broj koji je pred tobom, slično prethodnima, podijeljen je u nekoliko tematskih cjelina. Prvu cjelinu čine izvještaji s terenskih istraživanja koje su pokrenuli, proveli te na kojima su sudjelovali studenti arheologije i već diplomirani kolege arheolozi, dok se druga cjelina odnosi na radove različite problematike unutar arheologije, a već je poznata pod nazivom ,Fragmenti iz arheologije’. Na ovaj smo način ispunili temeljni cilj časopisa, koji se odnosi na stvaranje odgovarajuće platforme za objavu studentskih radova, čime smo potaknuli studente na dodatan inetres bavljenja arheologijom, kao i omogućili bolju pripremu za budući rad u struci.


Dragi čitatelju, ovim te putem pozivamo da ostaneš s nama i stvaraš buduće, kulturom obogaćene, brojeve Fragmenata!

Uredništvo